Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

PSI : Η Αντι…σεισάχθεια στο "Προτεκτοράτο της Ελλαδος"


Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το PSI ολοκληρώθηκε. Η χρεοκοπία της χώρας είναι γεγονός και μάλιστα «πιστωτικό». Διότι χρεοκοπία και πιστωτικό γεγονός συνιστά η κατά 53,5% μείωση της αξίας των ομολόγων που επρόκειτο να λήξουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και η ενεργοποίηση των CACs (οι ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας). Για πρώτη φορά μετά από το 1932 η Ελλάδα κηρύσσει αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους. «Ελεγχόμενη» και όχι «άτακτη» όπως μας καθησυχάζουν οι τηλε-ιερείς της διαπλοκής.Με γεμάτα τα ράφια των σουπερ μάρκετ και τις δεξαμενές των πρατηρίων – αλλά με άδεια τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την αναγκαιότητα ή όχι της ψήφισης του PSI και των δυσβάστακτων μέτρων που αυτό συνεπάγεται. Τόνοι μελάνης έχουν ποτίσει σελίδες χαρτιού σε απόπειρες ειλικρινούς προβληματισμού, αλλά κατά κόρον σε εκστρατείες προπαγανδισμού, γκεμπελικής αισθητικής. Εξαιρετική σημασία έχει όμως ένα σημείο του προγράμματος που μοιάζει σαν επανάληψη της ιστορίας από την ανάποδη – ο λεγόμενος ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους.
Μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη. Ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του. Τούτο άλλαξε άρδην κατά την εφαρμογή της Σεισάχθειας. Τότε που ο Σόλων κατήργησε τα παλαιότερα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες αλλά και προς το δημόσιο, κατήργησε το δανεισμό με εγγύηση το "σώμα" (προσωπική ελευθερία) του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του. Η ριζοσπαστική αυτή μεταρρύθμιση οδήγησε την πόλη-κράτος της Αθήνας σε μια αναδιανομή του πλούτου και ένα σχετικό περιορισμό της συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των Ευπατρίδων.Η Ελλάδα του 2012 εν τέλει «εσώθη» από μια επιστροφή στο 1960. Η σωτηρία της όμως ουσιαστικά την γύρισε όχι 52, αλλά 2603 χρόνια πίσω. Μια νέα αριστοκρατία ξένων και ντόπιων κεφαλαιοκρατών επανέφερε -με την πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος σε ρόλο νέου Εφιάλτη-  το θεσμό της υποδούλωσης, με ένα ανθρώπινο και εκμοντερνισμένο προσωπείο. Η δημιουργία του ειδικού κλειστού λογαριασμού στον οποίο θα προκαταβάλλονται τα αναγκαία ποσά για τοκοχρεολύσια του επόμενου τριμήνου αποτελεί ένα πρώτο βήμα αποικιοκρατικοποίησης στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Η επιδιωκόμενη εισαγωγή στο Σύνταγμα διάταξης που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την πληρωμή των πιστωτών και σε δεύτερη μοίρα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών δαπανών, αποτελεί την κορυφαία πράξη μετατροπής της χώρας σε «χρεοπαροικία». Ακόμα και σε περίπτωση πολέμου θα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε πρώτα τους δανειστές μας και μετά τις δαπάνες συντήρησης των στρατευμάτων! Το «priority is granted to debt servicing payments» που αναφέρει η συμφωνία για το PSI, αποτελεί την ξεκάθαρη δέσμευση ενός καταρρέοντος και «υπό απόσυρση» πολιτικοοικονομικού κατεστημένου – οι Έλληνες οφείλουν πλέον να δουλεύουν κυρίως για τους διεθνείς τοκογλύφους.
Όταν ο ευρωπαϊσμός είναι ταυτόσημος με την υποδούλωση, τότε επιλέγουμε να γίνουμε αντιευρωπαϊστές.
 
Όταν η οικονομική αλληλεγγύη έρχεται με όρους τη φτώχεια και την ταπείνωση, τότε επιλέγουμε την άρνηση της.
 
Όταν η συνταγματική νομιμότητα καταλύεται βίαια, τότε οι πολίτες - όπως ορίζει το Σύνταγμα - δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου