Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Διογένης ο Κυνικός - απομνημονεύματα

-Μια φορά ο Διογένης ο Κυνικός βρέθηκε σε μια συντροφιά όπου όλοι έπλητταν θανάσιμα από απαγγελία ενός ποιητή. Βλέποντας να προβάλλει το λευκό στο τέλος του ειληταρίου που κρατούσε ο ποιητής, ο Διογένης είπε «Κουράγιο φίλοι, βλέπω στεριά». 

-Όταν ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης είδε μια γυναίκα κρεμασμένη σε μια ελιά αναφώνησε: «Μακάρι να είχαν όλα τα δέντρα τέτοιους καρπούς!». 
Κάποιος καλοτύχιζε τον Καλλισθένη γιατί ζούσε ωραία κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Διογένης τότε του απαντά: «Κακότυχος είναι όποιος προγευματίζει και δειπνεί όποτε αρέσει στον Αλέξανδρο». 

-Μια φορά άναψε, μέρα μεσημέρι, έναν λύχνο και κρατώντας τον, γύριζε στης αγοράς τους δρόμους. Όταν δε, ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό, έδωσε τη γνωστή περίφημη απάντησή του: «Άνθρωπον ζητώ». 

-Μια μέρα ο Διογένης πήγε στο θέατρο, όταν η παράσταση είχε τελειώσει και ο κόσμος έβγαινε έξω. Αντίθετα στο πλήθος, που έβγαινε έξω, αυτός προσπαθούσε ν’ ανοίξει δρόμο και να μπει μέσα, και σαν τον ρώτησαν, γιατί πάει αντίθετα, απάντησε: «Σε όλη μου τη ζωή αυτό εξασκούμαι να κάνω». 

-Όταν είδε μια μέρα ένα παιδί να πίνει νερό με τη χούφτα του χεριού του, έβγαλε, καθώς λένε, το κύπελλο, με το οποίο έπινε νερό και το πέταξε αναφωνόντας «παιδίον μὲ νενίκηκεν εὐτελεία!» (ένα παιδί με ξεπέρασε στην απλότητα). 

-Ο Διογένης, κάποτε, στέκονταν εμπρός από ένα άγαλμα ζητώντας…ελεημοσύνη. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, εκείνος απάντησε: «μελετῶ ἀποτυγχάνειν» (μελετώ την αποτυχία). 

-Έλεγε ο Διογένης, πως, όταν πεθάνει, θέλει να τον θάψουν μπρούμητα. Τον ρώτησαν γιατί, κι εκείνος απάντησε: «γιατί σε λίγο θα’ ρθουν τα πάνω-κάτω».-Σε κάποιον που του υπενθύμισε χλευαστικά μια παλαιότερη παρανομία του (παραχάραξη νομίσματος, για την οποία οι συμπολίτες του τον εκδίωξαν από την Σινώπη), ο κυνικός φιλόσοφος δήλωσε «κάποτε ήμουν τέτοιος που εσύ είσαι τώρα, τέτοιος όμως που είμαι εγώ, εσύ δεν θα γίνεις ποτέ». Όταν οι Αθηναίοι τον κορόιδευαν για τον ίδιο λόγο, λέγοντας πώς οι Συνωπείς τον είχανε εξορίσει αυτός με αστεϊσμό απαντούσε «κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί». 

-Ο Διογένης βγήκε μια μέρα στην αγορά και άρχισε να φωνάζει:«Ε, άνθρωποι που είστε;». Σαν μαζεύτηκαν κάμποσοι, τότε άρχισε να τους κυνηγά και να τους χτυπά με το ραβδί του, λέγοντάς τους: «Ανθρώπους κάλεσα, όχι παλιάνθρωπους». 

-Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε «Αν πεθάνεις, ποιος θα φροντίσει την κηδεία σου;», είπε «Αυτός που θα θέλει το σπίτι μου». 

-Βλέποντας κάποτε ο Διογένης μια θρησκόληπτη γυναίκα να σκύβει βαθιά στα αγάλματα των θεών, της είπε «Δε φοβάσαι καλή μου γυναίκα, μήπως κανένας θεός από πίσω σου σε δει σε άσεμνη στάση;». 

-Όταν ο Διογένης αιχμαλωτίστηκε στη μάχη τις Χαιρώνειας και οδηγήθηκε μπροστά στον Φίλιππο, ρωτήθηκε ποιος είναι, και απάντησε, «κατάσκοπος τις απληστίας σου». 

-Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε πότε πρέπει να παντρεύεται κάποιος, είπε, «Τους μεν νέους μηδέπω (όχι ακόμα), τους δε πρεσβυτέρους μηδέπωποτε (ποτέ)». 

-Σε κάποιο δείπνο κάποιοι του έριχναν (του Διογένη) κόκκαλα σαν σε σκύλο, τότε εκείνος σηκώθηκε και τους κατούρησε σαν σκύλος. 

-Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποι ελεούν τους ζητιάνους αλλά όχι τους φιλοσόφους, είπε, «γιατί κουτσοί και τυφλοί υπάρχει περίπτωση να γίνουν, φιλόσοφοι όμως αποκλείεται». 

-Ο Διογένης παρουσιάστηκε σε μια ομιλία του ρήτορα Αναξιμένη κρατώντας ένα παστό ψάρι και απέσπασε την προσοχή των ακροατών, ο ρήτορας αγανάκτησε και ο Διογένης είπε, «Ένα τιποτένιο ψάρι διέλυσε την ομιλία του Αναξιμένη». 

-Όταν κατηγόρησαν τον Διογένη ότι τα πίνει στο καπηλειό, απάντησε «και στο κουρείο, κουρεύομαι». 

-Ο Διογένης όταν είδε θηλυπρεπή νέο, του είπε «δεν ντρέπεσαι, να έχεις για τον εαυτό σου χειρότερη γνώμη απ’ αυτή που έχει η φύση; Αυτή σε έκανε άντρα κι εσύ αναγκάζεις τον εαυτό σου να γίνει γυναίκα». 

-Κάποτε όταν τον ειρωνεύτηκαν πως μπαίνει σε ακάθαρτους χώρους, ο Διογένης, σε απάντηση, τους είπε: «Αλλά και ήλιος και ου μιαίνεται», δηλαδή: «Κι ο ήλιος μπαίνει σε ακάθαρτους τόπους, αλλά δεν μολύνεται από αυτούς». 

-Ο Διογένης συχνά αυνανιζόταν δημοσίως μπροστά στο πλήθος που μαζευόταν γύρω από το πιθάρι του. Όταν κάποτε ένας παριστάμενος τον ερώτησε εάν δεν ντρέπεται, αυτός του απάντησε «Είθε και την κοιλίαν ην παρατρίψαντα και μη πεινήν» (μακάρι να μπορούσα να ανακουφίσω και την πείνα μου, τρίβοντας την κοιλιά μου). 

-Βλέποντας ο Διογένης, Μεγαρίτες να χτίζουν μεγάλα τείχη, τους είπε «Μην έχετε έγνοια πόσο μεγάλα θα είναι τα τείχη αλλά πόσο μεγάλοι θα είναι εκείνοι που θα σταθούν επάνω σε αυτά». 

-Ρώτησαν κάποτε τον Διογένη, ποιά στάση πρέπει να κρατά κάποιος απέναντι στην εξουσία απάντησε: «Όποια και απέναντι στην φωτιά: να μην στέκεται ούτε πολύ κοντά, για να μην καεί, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσει». 

-Ο Διογένης, κουβαλούσε μαζί του ό,τι είχε. Σ’ ένα σακούλι είχε συνήθως ψωμί και ελιές. Μια μέρα λοιπόν κάθεται στο μέσο της Αγοράς, ανοίγει το σακούλι του και αρχίζει να τρώει. «Καλά, τι ώρα είναι αυτή που τρως;» τον ρωτάει κάποιος. Κι ο Διογένης ετοιμόλογος του απάντησε: «Οι πλούσιοι τρώνε όταν θέλουνε, εγώ ο φτωχός, όταν πεινώ!». 

-Βλέποντας μιά ημέρα τους αξιωματούχους να οδηγούν στη φυλακή κάποιο ταμία, που είχε κλέψει ένα κύπελο είπε: «Οι μεγάλοι κλέπται τον μικρόν άγουσι». 

-Για τις αναθηματικές επιγραφές πιστών που σώθηκαν χάρη σε μια θεότητα, έλεγε «Θα ήταν πολύ περισσότερες, αν και εκείνοι που δεν είχαν σωθεί, είχαν κάνει αφιερώσεις». 

-Βλέποντας κάποτε έναν ολυμπιονίκη να νέμει τα πρόβατά του, στάθηκε και του είπε: «Ω, βέλτιστε, ταχέως μετέβης από των Ολυμπίων επί τα Νέμεα». 



Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ;






Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. 




Η δεκαετία που μας πέρασε -η πρώτη του 21ου αιώνα- αναμφίβολα χαρακτηρίστηκε από πολλά περιστατικά έντονων καιρικών φαινομένων.
Από τον τυφώνα «Κατρίνα» που ρήμαξε τη στην κυριολεξία τη Νέα Ορλεάνη, έως τις πλημμύρες στο Μπαγκλαντές οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τους πολίτες, ο πλανήτης έζησε μία σειρά από πρωτοφανείς καταστροφές που άφησαν πίσω τους, νεκρούς, συντρίμμια και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Παναγιώτης Βελισσάρης Λυμπερίδης 

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν -παρότι είναι ακόμη ανοιχτή η συζήτηση- ότι αυτά τα περιστατικά είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής η οποία επιταχύνεται από την εκπομπή ρύπων από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα -και όχι μόνο- των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Σενάρια αποκάλυψης

Οι ποιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για ολέθριες συνέπειες σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Όπως η πρόσφατη έκθεση του πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και σκιαγραφεί στην κυριολεξία ένα σκηνικό αποκάλυψης το οποίο αναμένεται το πολύ σε τέσσερις δεκαετίες, εξαΗ κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την οικονομία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης.

Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κράτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τους.ιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Λος Άντζελες θα είναι ακατοίκητες, εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσφυγες θα ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο και σε πολλές πεΗ κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την οικονομία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης.

Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κράτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τους.ριοχές ενδέχεται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά η πανίδα και η χλωρίδα.
Επικεφαλής της μελέτης και από τους πλέον απαισιόδοξους περιβαλλοντολόγος και μακροοικολόγους, ο καθηγητής Καμίλο Μόρα προειδοποιεί για μια «παγκόσμια κλιματική πανούκλα» η οποία θα επηρεάσει κάθε έμβιο ον στον πλανήτη και θα ξεσπάσει πιθανότατα το 2020 στη νότια Ινδονησία.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την οικονομία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης.

Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κρΗ κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την οικονομία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης.

Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κράτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τους.άτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τουςΗ κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την οικονομία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Maplecroft, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2025 θα έχει έδρα σε χώρες με «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο οικονομικής επίπτωσης.

Το 31% -ή 44 τρισ. δολάρια- του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από χώρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ευπάθειας στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος υπολογίζει την έκθεση ενός κράτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα τριάντα χρόνια και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τους..